Koeien droogzetten

Tips nodig voor het droogzetten van koeien? Hier lees je alles wat je moet weten om productieve melkkoeien comfortabel droog te zetten:

De droogstandsperiode is een van de meest kritische fase op een melkveebedrijf. De koe bereid zich voor op de volgende lactatie, maar zit ondertussen in een laatste rechte lijn wat betreft de ontwikkeling van het kalf en de kalving. De kleinste afwijking kan negatieve gevolgen hebben.
Hoewel dit op het eerste gezicht een onproductieve periode is voor de koe (de koe geeft gedurende 6 à 8 weken geen melk), zijn de preventieve maatregelen die we nemen, vaak zeer winstgevend. We denken hierbij aan de algemene gezondheid van zowel het moederdier als het kalf, de vruchtbaarheid en de volgende lactatie.
Gedurende de droogstandsperiode zal het moederdier ook biestmelk aanmaken, wat noodzakelijk is voor het doorgeven van vitaminen, mineralen en de nodige antistoffen naar het kalf toe.
Het is daarom essentieel om alle kansen aan te grijpen en deze periode te benutten zodat men een vlotte kalving bekomt en de koe een goede basis heeft voor een volgende lactatie.

Gedurende het droogzetten van koeien zijn er enkele ingrijpende veranderingen die zorgen voor stress bij de koe:

  • de koe wordt niet meer elke dag gemolken
  • het rantsoen van de koe wordt sterk aangepast 
  • de koeien verlaten het koppel.

Stress onderdrukt de immuniteit van koeien en dat willen we te allen tijde vermijden. Het is daarom verstandig om op voorhand goed na te denken over het droogzetten van koeien en hoe je dit zal aanpakken. Door het opmaken van zo’n protocol dwing je jezelf om alle taken goed uit te voeren en je doelstelling effectief en efficiënt te bereiken.

Hoe zet je koeien droog?

Management rondom het droogzetten

Het droogzetten begint eigenlijk al tijdens de laatste weken van de lactatieperiode.

 

Pas het rantsoen aan (geef minder krachtvoer)

De koe zal minder energie en eiwit opnemen, waardoor de melkproductie geremd wordt. Doelstelling is om de melkgift naar ongeveer 12 liter per dag te brengen. Door de lagere melkproductie verkleint de kans op uierontsteking tijdens de droogstand. Ook zal de koe makkelijker een keratineplug aanmaken wat het tepelkanaal afsluit voor bacteriën. Het afsluiten door de keratineplug duurt ongeveer een week.
 

Vermijd stress

Tijdens de droogstandsperiode zal de immuniteit van de koe afnemen. Door stress zetten we dit nog meer onder druk. Het immuunsysteem van de koe is in de droogstand zo geprogrammeerd dat er dan geen immuunreactie optreedt en er dus geen ziekteverschijnselen zijn. Het immuunsysteem reageert pas na afkalven met klinische verschijnselen. In de droogstand wordt een ander deel van het immuunsysteem gestimuleerd.  Een slecht werkende immuniteit kan leiden tot mastitis, baarmoederontsteking en het opblijven van de nageboorte.
 

Zorg voor een evenwichtig droogstandsrantsoen

Elke dag vers voer, smakelijk en structuurrijk. Je kan dit bereiken door voldoende stro of hooi aan het rantsoen toe te voegen.  Je kan de droogstand indelen in 2 periodes:

  • Far-off (eerste weken na droogstand tot 21 dagen voor afkalven)
    Koeien krijgen dan best 10-12 kg droge stof opname met 400-500 DVE en 8.000 -9.000 VEM, een OEB  van 0-100 met 13/14% RE. Bij vaarzen kan men 100 gr extra RE geven voor lichaamsgroei. Mais werkt anionisch wat bijdraagt tot een beter calciummetabolisme rond het afkalven.
     
  • Close-up (laatste 21 dagen voor afkalven)
    Een groot deel van de energie en eiwitopname wordt nu gebruikt voor de ontwikkeling van het kalf en de aanmaak van biestmelk. Men streeft dus naar een DS opname van 10 kg met een 10.000 VEM, een DVE van 500-600, een OEB van minstens 150 wat bijdraagt tot een betere groei van pensmicroben en de pens dus beter voorbereid is op een lactatierantsoen. Hou rekening met een verminderde voeropname vanwege het volume die het kalf inneemt. Het rantsoen moet dus voldoende energierijk zijn, anders zal de koe al een negatieve energiebalans kennen nog voor het afkalven.
     

Voorzie kwalitatieve vitaminen en mineralen

Het zal de koe helpen bij het aanmaken van een hoge kwaliteit biestmelk, een gezond kalf en ook bijdragen tot een betere weerstand. Het belang van vitamine E en organisch selenium kunnen niet genoeg benadrukt worden. Vitamine E en organisch selenium zijn onder meer essentieel voor het goed functioneren van witte bloedcellen, die het lichaam verdedigen tegen infecties met ziekteverwekkers. Maar ook de andere sporenelementen moeten in evenwicht worden voorzien. Mineralen zouten dragen bij tot een goede balans in kationen en anionen.
 

Wees bekend met het celgetal van de koeien die je droogzet

Vaarzen met een celgetal van 100.000 of koeien met minder dan 200.000 celgetal kunnen makkelijk zonder antibiotica drooggezet worden. Je kan dus op het einde van de lactatieperiode koeien extra ondersteunen zodat ze met een laag celgetal de droogstand ingaan.
 

(On)verantwoord gebruik van antibiotica bij koeien

Velen kiezen ervoor de dieren droog te zetten met behulp van droogzettubes met antibiotica in de uier. Het nadeel hiervan is echter dat je ook koeien zonder infectie onnodig antibiotica toedient wat extra kosten met zich meebrengt. Bovendien tast antibiotica het aangeboren immuunsysteem aan waardoor de dieren later kwetsbaarder zijn voor infecties. Ook bestaat het risico op lekkages waarbij het droogzetantibioticum verloren gaat en de keratineprop moeilijk gevormd wordt. Dit betekent dat er melkresten in de uier achterblijven en dit is een potentieel risico op het ontwikkelen van mastitis.


 

Selectief droogzetten

Bij selectief droogzetten zet je enkel de koeien met een infectie van de uier met antibiotica droog. Wanneer een koe een lager celgetal heeft dan 200.000 en een vaars lager dan 100.000 kan je opteren om droog te zetten zonder antibiotica. Je kan dan kiezen om enkel een speenafsluiter of alternatieven te gebruiken. Er is een mogelijkheid om Herbamas te gebruiken bij een verhoogd celgetal. Herbamas is een kruidenmengsel dat het celgetal verlaagt en de weerstand in de uier verhoogt en dit op een natuurlijke manier.
 

"Als ik een probleem heb met een koe met een hoog celgetal, geef ik Herbamas een week voor het afkalven (2 doses met 1 dag tussen). 
Dit resulteert in een daling van het celgetal en geen mastitis bij het afkalven.

F. Lisbet, Honnelles (BE)


Speenafsluiters

Niet al jouw koeien zullen een effectieve keratineplug vormen in elk tepelkanaal.
Het juist aanbrengen van een speenafsluiter bij het droogzetten zorgt voor een correcte afsluiting van het tepelkanaal waardoor bacteriën niet kunnen binnendringen.

Mineralen die rijk zijn aan zinkchelaat  en biotine helpen bij de aanmaak van keratine.

 

Koeien effectief en natuurlijk droogzetten

Vandaag hebben we hoogproductieve koeien die geprogrammeerd zijn om grote hoeveelheden melk te produceren. Dit zorgt ervoor dat het vaak een uitdaging is om koeien tot een punt te krijgen dat ze slechts ongeveer 12 liter melkproductie hebben bij het droogzetten. Naast een aangepast rantsoen kan men gebruik maken van natuurlijke middelen zoals Herbadry, die de melkdrang beïnvloeden. Hierdoor kan men koeien makkelijk droogzetten, met minder tot geen uitliggen van melk.
 

"Ik geef HerbaDry bij het droogzetten van koeien die nog 20 liter melk geven. De spanning is daarmee na 48 uur totaal van de uier. Vroeger was dat soms pas na een week!" 
J. Meirichy, Eksaarde (BE)


Om melk te maken, produceert de koe een hormoon, prolactine. Prolactine zorgt onder andere voor de ontwikkeling van de uier en heeft een lactogeen effect. Dopamine remt de afgifte van prolactine, wat dus de melkproductie doet afremmen.
Via een uitgebalanceerd recept van kruiden is Herbadry in staat dit proces te versterken. Hierdoor kan men de koe makkelijker droogzetten, zal de uier zich sneller leeg maken waardoor er geen lactose achterblijft in de uier. Dit verkleint de kans op bacteriële infectie in de uier.

Een van de gebruikte kruiden is peterselie (Petroselium). Er zit apiol in peterselie, een bio-identiek hormoon dat een component is van oestrogeen. Een kleine hoeveelheid oestrogeen stimuleert de aanmaak van prolactine, bij een hoog oestrogeen gehalte wordt prolactine geremd.


Via professioneel advies en opvolging van jouw droogstandmanagement zorgt Herbavita voor gezonde koeien en een hoge en kwalitatieve melkproductie. Contacteer ons voor meer informatie. 





Deze producten kunnen u interesseren

  • HerbaDry

    HerbaDry

    Aanvullend diervoeder om lacterende koeien natuurlijk droog te zetten, zonder gebruik van antibiotica.

    Meer info

Contacteer ons

  • Adres: Avelgemstraat 17
    9690 Kluisbergen

  • Telefoon: +32 55 38 89 59

  • Email: info@herbavita.eu


  • Adres: Provincialeweg 2-C-5
    5563 AH Westerhoven

  • Telefoon: +31 40 42 000 50

  • Email: info@herbavita.nl

  • Adres: Jiráskovo předměstí 635/3
    377 01 Jindřichův Hradec

  • Telefoon: +420 770 617 061

  • Email: otahal@herbavita.eu


Feed Chain Alliance - together for safety and quality

With support of
Flanders investment trade