Natuurlijke en kwaliteitsvolle voedingssupplementen voor gezondere koeien met een hogere melkproductie

Getuigenis Elton van Ginkel, 26-10-2020

In Woudenburg runt de familie van Ginkel een melkveehouderij waar dagelijks 60 à 65 koeien gemolken worden. Volgend jaar neemt zoon Elton het bedrijf over. Sinds 2016 gebruiken ze voedingssupplementen van Herbavita om maximale melkproductie uit hun hoogproductieve melkkoeien te halen, met aandacht voor hun gezondheid. Bij het vergelijken van de jaaroverzichten staat Elton versteld van de resultaten. Het rollend jaargemiddelde steeg in 3 jaar van 9356l naar 10570l. “We kunnen wel zeggen dat we vooruit zijn gegaan!” benadrukt hij.

Herbavita produceert al meer dan 25 jaar natuurlijke voedingssupplementen voor landbouwdieren. Hun kwaliteitsvolle vitamine- en mineralenmengsels, al dan niet verrijkt met gisten, zijn speciaal ontwikkeld om aan specifi eke behoeftes van melkkoeien te voldoen.

Voerefficiëntie verhogen

Vader Jan besloot in 2016 om aan de slag te gaan met de producten van Herbavita nadat hij telefonisch contact opnam met een aantal tevreden klanten. Hij is begonnen met het toedienen van RumiForm Yeast+, een samenstelling van gistcelwanden en gistautolysaat die vooral zorgen voor een grotere eetlust en een betere benutting van het voer. Aanvullend gaven ze ook Herbamin Power, een vitamine- en mineralenmengsel dat grote tekorten van melkkoeien aanvult. “We zagen daar goede resultaten van.” vertelt Elton. Enkele maanden later zijn ze overgeschakeld naar een aangepaste formule, die de samenstelling van beide mengsels combineert; Herbamin Power+Yeast. “En dat geven we nu nog!” bevestigt hij. 

Likemmers volgens behoefte

Ter aanvulling van de vitaminen- en mineralenbehoefte, bieden ze ook likemmers aan hun droogstaande dieren (RumiBloc Dry) en aan hun jongvee (RumiBloc Yeast). Bij de overgang van de zoogperiode naar het ruwvoer, krijgt het jongvee gisten uit RumiBloc Yeast om het voer beter te benutten. Elton benadrukt dat zijn koeien nu op de leeftijd van ±13,5 maand al de juiste maat hebben om gedekt te worden. Met gevolg dat zijn vaarzen jonger dan 24 maanden zijn bij het afkalven, en dat bevalt hem. Het grootste voordeel van likemmers is dat de behoeftes per dier correct aangevuld worden. Elk dier neemt op wat hij nodig heeft. Niet meer of minder. Daarnaast zorgen de zelfregulerende likemmers voor veel tijdswinst bij van Ginkel.

Adviserende begeleiding

Bij Herbavita mag je als klant rekenen op professioneel advies op maat. “De adviseurs van Herbavita kijken met een objectief oog naar de rantsoenen, bestuderen de koeien, houden rekening met kuiluitslagen, enz.” vertelt Elton. “Ze houden ook het verbruik van de supplementen goed in de gaten. Zo krijg ik bijsturing als ik te weinig gebruik, wat natuurlijk niet de juiste werking geeft van het product, maar ook wanneer ik te veel gebruik.” Elton hecht veel waarde aan de kennis en de eerlijkheid van de consulenten. “Ze zijn eigenlijk een beetje de second opinion van ons bedrijf geworden.” zegt hij. “En dan zitten we samen om eventueel bij te sturen waar nodig. Zo hebben we een periode gehad waarin we tegen vruchtbaarheidsproblemen aanliepen. Toen zijn we overgeschakeld naar Herbamin Fert, een vitamine- en mineralenmengsel ter ondersteuning van de vruchtbaarheid. En in combinatie met Vitachoc hadden we bijzonder goede resultaten. De tussenkalfstijd daalde en de koeien werden goed tochtig”.

Gezonde, zelfredzame koeien

Elton streeft in de koeienstal naar een maximale productie waarbij arbeid de beperkende factor is. Zijn koeien moeten hoog pieken, die persistentie lang volhouden én tegelijk zelfverzorgend zijn. 
En hoewel weerstand moeilijk te meten is, gelooft hij dat zijn koeien nu in hun totaliteit sterker zijn. Sinds het gebruik van de producten van Herbavita, merkt hij dat zijn koeien:

 • minder infecties hebben in de moeilijkere periodes van de lactatie,
 • minder last hebben van coli,
 • beter bestand zijn tegen de hitte,
 • minder gevoelig zijn voor chronische klauwproblemen.

“De hoeveelheid aan biotine in de producten, zorgt ervoor dat mijn beesten sterkere klauwen hebben en dus harder blijven lopen. Daardoor blijven ze meer voer eten en kunnen ze beter tegen de hitte.” verklaart Elton. 

Meer melk

Melkveehouders die bewust bezig zijn met de kwaliteit van het rantsoen voor hoogproductieve koeien, zullen volgens Elton baat hebben bij de weerstandverhoging en effi  ciëntie die de aanvullende diervoeders van Herbavita geven. “De producten van Herbavita zorgen er voor dat de benutting op pensniveau en darmniveau beter wordt. En ik kan dat zien, omdat ik nu al een aantal jaren meer melkopbrengst heb.” zegt Elton tevreden. “En daar hou ik van, want als mijn koeien meer melk kunnen produceren uit hetzelfde voer, dan word ik er zelf ook beter van!”
 

Bekijk hier het volledige artikel

Deze producten kunnen u interesseren

 • Herbamin-Power

  Herbamin-Power

  Meer info
 • RumiBloc DRY

  RumiBloc DRY

  Meer info
 • RumiBloc Yeast

  RumiBloc Yeast

  Likemmer aangevuld met gist voor een betere vertering!

  Meer info
 • RumiForm Yeast +

  RumiForm Yeast +

  Voor een goede bescherming van de darmwand en de stimulatie van pensbacteriën.

  Meer info