Meer werkplezier en rendement door de producten én de begeleiding van Herbavita

Getuigenis Ype en Klarie Reinsma, 22-10-2021

Ype en Klarie Reinsma uit Schraard (Friesland) runnen sinds 2003 een traditioneel melkveebedrijf, waar dagelijks 105 koeien gemolken worden. Ze leerden Herbavita kennen tijdens hun jaarlijkse uitje op de beurs Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg in 2019.

Herbavita ontwikkelt en produceert al meer dan 25 jaar aanvullende diervoeders voor landbouwdieren. Ze streven naar gezonde dieren, een optimaal bedrijfsrendement en gelukkige boeren.

Geen slappe mest meer

Vroeger hadden de koeien op de boerderij van de familie Reinsma veel last van onverteerde, slappe mest. “We wilden van ons probleem af. Bovendien zijn de koeien de motor van ons bedrijf, dus daar moeten we in investeren.” aldus Ype. “Zo zijn wij onmiddellijk na de kennismaking op de beurs, gestart met producten van Herbavita” zegt Klarie. Twee jaar later benadrukken de Friese ondernemers dat de kwalitatieve producten van Herbavita hen meer werkplezier geven in de koeienstal. “Sinds we RumiForm Yeast+ constant gebruiken, hebben we nooit meer problemen gehad met slappe mest. Nu is de mest altijd goed verteerd en veel constanter. Ook bij een schommeling in rantsoen vliegen de koeien niet direct uit de bocht. Dat zorgt zeker voor een stukje rust op het bedrijf” vertelt Reinsma. RumiForm Yeast+ is een samenstelling van gistcelwanden en gistautolysaat die vooral zorgen voor een grotere eetlust en een betere benutting van het voer. Ze merken ook dat de weerstand van hun dieren beter is dan voorheen. “Daarnaast komt pensverzuring bijna niet meer voor.” zegt Ype.

Betere uiergezondheid

Aanvullend geven ze ook Herbamin Power, een vitamine- en mineralenmengsel dat de tekorten bij melkkoeien aanvult. “Sinds het gebruik van de mineralen is vooral ook de uiergezondheid opgeknapt. Vroeger hadden we veel meer koeien met E. Coli en mastitis.” zegt Klarie. “Ja, de mastitis-gevallen zijn echt omlaaggegaan” vult Ype aan. “Vroeger hadden we gemiddeld 2 mastitis-gevallen per maand, dat zijn er 24 per jaar! We liepen toen echt van het ene probleem naar het andere. Nu zijn dat er hoogstens nog 8 per jaar. Dat komt enerzijds door hun betere weerstand dankzij de producten van Herbavita, maar we hebben dat zeker ook te danken aan de persoonlijke begeleiding die wij van Rogier krijgen. “As je de problemen foar bliuwe, is it noflik buorkjen.” zegt Ype in het Fries. (Als je de problemen voor blijft, is het aangenaam boeren) “En nu zijn we de problemen gewoon altijd voor! Hierdoor zijn onze maandelijkse veeartskosten naar zo’n 200 tot 300 euro teruggebracht, terwijl dat vroeger ongeveer €1.000 per maand was.”

"As je de problemen foar bliuwe, is it noflik buorkjen.”

Voordat de familie Reinsma startte met de producten van Herbavita, hadden ze gemiddeld een tankcelgetal van boven de 300.000. Bijna 1 op de 4 koeien had toen een celgetal boven de 250.000. “Dat zouden we ons nu echt niet meer kunnen voorstellen, maar toen was dat normaal.” reageert Klarie. Binnen 6 maanden zakte dat naar een tankcelgetal onder de 170.000. Natuurlijk is er nog steeds wel eens een koe met een verhoogd celgetal. Toch hebben ze al een jaar lang geen enkele koe met mastitis hoeven te behandelen met antibiotica.

Hoger rendement

In 2 jaar tijd is de jaarlijkse melkproductie gestegen met 600 liter per koe en daarmee ook het vet en eiwit gestegen van 2,2kg naar 2,4kg per koe per dag. Dat resulteert in meer dan €200,- extra opbrengst per koe per jaar!

Persoonlijke begeleiding

Ype en Klarie zien de kennis en de persoonlijke begeleiding van adviseur Rogier als een grote meerwaarde voor hun bedrijf. “Rogier denkt echt met ons mee. Zo lopen we regelmatig de MPR door. Het viel hem bijvoorbeeld op dat de 2e kalfs, in vergelijking met de vaarzen en oudere koeien, achterbleven. Rogier benadrukte toen dat juist bij de vaarzen de droogstand zo belangrijk is. Wij letten nu ook beter op de lactose. Vroeger was die nooit boven 4,50 en nu zitten we daar nooit meer onder, op het moment zelfs tegen de 4,60! Naast het bedrijfsoverzicht worden de dieren individueel op het dieroverzicht nagelopen om dreigende gevallen van pensverzuring en ketose vroegtijdig te signaleren. Dan overleggen ze welke koeien eventueel extra supplementen en begeleiding nodig hebben.” Zo zijn Ype en Klarie bijvoorbeeld heel enthousiast over Rumiform Energy. “Wij merken direct het verschil bij de koeien die RumiForm Energy krijgen. De koe wordt actiever en gaat er meteen van opknappen” aldus Ype. “En dat is niet alleen prettiger voor de dieren, maar ons werk wordt ook makkelijker!” besluit de familie Reinsma.

Bekijk hier het artikel uit Melkvee.nl 

Deze producten kunnen u interesseren

 • Herbamin-Power

  Herbamin-Power

  Meer info
 • RumiForm Energy

  RumiForm Energy

  Vloeibaar aanvullend diervoeder voor melkvee. Geeft extra energie in het begin van de lactatie.

  Meer info
 • RumiForm Yeast +

  RumiForm Yeast +

  Voor een goede bescherming van de darmwand en de stimulatie van pensbacteriën.

  Meer info